Glitter Words

Saturday, October 30, 2010

Kayap

Herpes zoster?. Jarang digunakan dalam bahasa kita, yang biasa kedengaran ialah Kayap dalam bahasa orang putih Zona tau Shingles. Orang dulu dulu percaya kalo kayap bertangkup dia mati. Tanggapan tuh salah sama sekali.

Penyakit ini disebabkan oleh satu virus bernama Herpes Zoster. Virus ini adik beradik ngan Vericella Zoster(chicken pox), dan herpes simplex tapi symptoms meraka berlainan.

gambar virus yang dibesarkan sebanyak 150000x penglihatan manusia


Simptoms anda akan alami
  • deman
  • sakit sakit tubuh
  • sakit kepala
  • rasa ade kepanasan pada urat urat kebiasaan pada tubuh
  • gatal
  • pedih dan sakit sampai anda tak mahu pakai baju kerana sentuhan dengan baju pun anda akan rasa sangat pedih
  • rasa hilang sensasi pada kawasan berkenaan
  • kemerahan dan timbul macam air pada permukaan kulit
Imej imej Kayap
  
hari pertama
hari kedua   
hari keempat dan keenam
hari ketujuh dan kelapan




kawasan yang senang dijangkiti
inilah orang kata macam tali pingang tuh


RAWATAN
Matlamat seorang doctor untuk penyakit ini bukan untuk menghilangkan penyakit ini kerana penyakit ini hanya dilawan oleh antibodi seseorang. Jadi APA MATLAMAT doc?. Apa seorang doctor itu perli buat ialah MENGAWAL KOMPLIKASI PENYAKIT INI iaitu:-
  • Neuropathy (kehilangan deria)
  • Polynueritis (inflamasi pada deria)
  • Paralysis (hilang upaya untuk bergerak)
  • Meningitis (keradangan otak)
Ubatan yang diberi doktor ialah
  • T.Acyclovir 800mg 5 kali sehari selama seminggu
  • T. Gabapentin 300mg untuk neuropaties
  • untuk tahan sakit pilih yang terbaik iaitu T. Arcoxia 90 atau 120mg jangan pilih yang cikai cam voren memang tak makan dek tubuh 

ps:// mase student dulu pernah kena memang sakit sangat sampai MC 4 ari hehehe sekarang dah ilang  :P

2 comments:

  1. good blog indeed...update selalu...buleh jugak aku celik bab penyakit

    ReplyDelete